dilluns, 28 de novembre del 2011

Programari lliure i cultura lliure

Un programari és un conjunt de programes, i cada un té una funció específica; el programari d'un ordinador està format per diferents seqüències que el processador va llegint, interpretant i executant . 
El que fan els programadors és escriure la informació que després serà llegida i interpretada pel processador. 
En aquest àmbit hi ha el codi font, que està formada per un conjunt d'expressions complexes. Per a que el processador pugui entendre les instruccions, s'ha de convertir el codi font en una compilació i com a resultat s'obté el codi executable. 


El programari lliure  està format pel codi font i normalment no està creat per una empresa però pot haver alguna excepció, i aquest garanteix simultàniament quatre llibertats:
  • Es pot usar en qualsevol finalitat
  • Ens permet estudiar-lo i adaptar-lo a les necessitats que un vulgui
  • Permet redistribuir-lo a tercers
  • I per últim permet introduir-hi millores i fer-les públiques per tal de que es benefici tothom


Per usar un programa d'ordinador no es necessita el codi font, només que tinguem el codi executable i el copiem al disc dur, ja en podem fer us. Dos programaris importants i coneguts que ha creat el programari lliure són el Firefox i el OpenOffice. Molts d'aquests programes no estan fets per cap empresa, sinó que és gent que té temps lliure i l'empre en la informàtica per tal de que tots ens podem beneficiar i una característica a destacar és que aquest programari és gratuït.


També hi ha la cultura lliure que està relacionada amb el programari lliure, i engloba la creació, elaboració i difusió de cultura segons els principis del programari.Un exemple de cultura lliure és la Viquipèdia.

Si hi ha alguna cosa que no ha quedat clara podeu consultar a la següent pàgina:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada